Minimálně od dob nylonové revoluce každý ví, že existují sexy dámské punčochy, ale že se nosí teplé dámské punčochy, nebo dokonce dámské punčochy zimní barevné, bude možná pro někoho překvapením.  Proč? Protože si dámy zvykly, jakmile se venku ochladí, v rámci běžného nošení navlékat punčocháče. 

To je ale škoda.  Punčocháče neboli punčochové kalhoty jsou původně prvkem pánského šatníku a je to na nich znát. Oblékají se sice pohodlně, ale zcela postrádají rafinovanost a sexy náboj. Navíc proti nim hovoří několik dalších detailů. Pojďme se na ně postupně podívat. 

Ne jako mladík ze 14. století

Daleko dříve před dámami přišli punčocháčům na chuť muži. A platilo pro ně, že čím přiléhavější budou, tím lépe. Jestli se muži ve středověku snažili vylepšovat muskulaturu svých nohou nějakým posilováním, není přesně známo, podobně jako to, jak dlouhá měla být svrchní část oděvu. Nevíme tedy, jak moc se mohlo na veřejnosti rýsovat pod punčocháči přirození nebo hýžďové svalstvo, je ale jisté, že již tehdy hýřily punčocháče všemi barvami. Václav IV., označovaný za největšího elegána a dandyho na našem trůně, jich údajně za týden vystřídal několik desítek. Nezaslouží si ale ženské nohy něco víc než přiléhavé pánské kalhoty? 

Zapomeňte na asexuální uniformu ze školky

Další hlas proti punčocháčům dávají vzpomínky z mateřské školky. Starší generace si vzpomínají na jednobarevné, mladší ročníky už nosily různé proužky a obrázkové vzory. Jisté je, že v nich byli navlečeni příslušníci obou pohlaví a že v nich bylo nesnesitelné horko. Navíc byly opatřeny poznávacím znakem pro přední a zadní stranu a představa, že si je oblékne s dvěma proužky vpředu a bude tak terčem výsměchu, byla noční můrou nejednoho dítěte. Punčocháče jsou zkrátka primitivní dětské oblečení, v životě dámy jsou situace, kdy musí sáhnout po něčem sofistikovanějším. 

Sbohem bakteriálním infekcím

Když začaly ženy houfně nosit silonové punčochové kalhoty, došlo ke znatelnému nárůstu vaginálních infekcí. Jak gynekologové potvrzují, problém způsobuje nejen materiál, ale hlavně příliš těsné přilnutí materiálů k tělu. Proto nemají rádi uplé džíny ani punčocháče (z jakéhokoliv materiálu) pokud v nich žena sedí u počítače celou pracovní dobu, navíc ještě v tlusté přiléhavé sukni. V punčochách jsou nohy v teple až po horní polovinu stehen, ale intimní partie zůstávají alespoň trochu provzdušněny, aniž by vzniklo riziko prochladnutí. 

Pod šaty bude vidět jen co chcete

Podvazkový pás, na který se punčochy na stehnech připevňují, dokonale obepne břicho, některé dámy možná ocení, že ho i trochu stáhne. Rozhodně ale nebude patrný pod přiléhavými šaty, neprozradí jej guma v pase nebo švy na pozadí. Přitom poskytuje stejnou ochranu před chladem jako punčocháče. A protože v zimě a na podzim se nechodí v šifonu, v zimních punčochách opravdu není zima. 

Několik páru různě barevných punčoch je dokonalým prostředkem k vytvoření podzimních až jarních outfitů s jednobarevnými šaty. Barevné punčochy si mohou dovolit i starší ženy, které už by se nemusely dobře cítit v barevných šatech

V každé roční době se můžete cítit jako žena

Kontroverzní americký spisovatel Charles Bukowski napsal, že ženská noha nejlépe vypadá v botách na vysokém podpatku. Je vidět, že tento samozvaný znalec ženské krásy v takovém obutí nikdy nechodil. Kdyby měly hlasovat ženy samy, zvolily by rafinovanou punčochu, ve které ženská noha působí nenápadně, nebo vyzývavě sexy podle toho, jak si majitelka sama přeje. A přitom se v ní cítí navýsost komfortně.

Dáváte přednost punčochám, nebo punčocháčům? Proč?

Helena Blažková