Aplikace takzvaného klobásového jedu do určitých tělesných partií nás dokáže v první řadě vizuálně omladit. Také se tím zbavíme řady dalších nežádoucích stavů. Nevědomé poškozování chrupu během spánku nebo obtěžující výrony potu – to vše odstraní botox. Cena se přitom liší podle spotřebovaných mililitrů, lékařovy praxe a renomé pracoviště. Pojďme si přiblížit tři nejčastější botoxové zásahy, které mohou pomoci i vám.

Potíte se víc, než je zdrávo? Jděte na botox. Cena začíná na 8 tisících Kč

Někdo má neustále vlhké dlaně, někdo chodidla, jiný by si zase mohl ždímat rukávy promočené v podpaží. Tato porucha označovaná v lékařské hantýrce jako hyperhidróza se naštěstí dá alespoň na nějaký čas vyřadit z provozu nervovým jedem zvaným botox. Cena za odstranění zvýšené potivosti se podle ošetřené plochy můžete pohybovat rozmezí od 8 do 11 tisíc korun.

Před samotným vstřikem botulotoxinu do těla se podpaží nejprve natře jódovou tinkturou a zasype škrobem. Cílem je přesně  identifikovat postiženou oblast podle zbarvení škrobu. Poté se do každého centimetru čtverečního vpíchne  dostatečné množství materiálu rovnou do svalu. Protože se jedná o citlivou část těla, obvykle je nutná částečná narkóza. Nicméně nejpozději tři dny po zákroku už je člověk naprosto fit a má zhruba na rok  klid.

Pozor na přechodný účinek botoxu. Cena je vždy za jedno ošetření

Podobně jako u kyseliny hyaluronové dochází v těle k postupnému vstřebání nervového paralyzéru, což je ale ve finále dobrá zpráva, pokud se zákrok nepovede. Úplně první aplikace přetrvá podle rychlosti vašeho metabolismu asi 4 měsíce. Následné ošetření už vydrží zpravidla půl roku. Další botox pak ve svalu zůstane celý rok, než budete opětovně nuceni uhradit cenu za odstranění vrásek či jiných potíží.

Věčné skřípání ničí zuby a dělá hranatý obličej. Oba problémy řeší botox. Cena se účtuje dle množství

Pokud každou noc začnete hned po usnutí zatínat čelisti a skřípat zuby, máte vážný problém. Spící člověk nad tím absolutně nemá kontrolu. V důsledku toho většinou vyvíjí maximální tlak a ničí si chrup, aniž by chtěl. Žvýkací svaly jsou totiž velmi silné a dokonce i superpevná sklovina pod nimi začne časem praskat. Zubní výplně pak mají jen pramalou šanci odolat. Kromě toho si lidé trpící chronickým bruxismem časem vypěstují doslova buldočí čelist. Zvlášť u žen není hranatá brada žádoucí. Proto byly vyvinuty speciální dentální dlahy z pružného materiálu. Bruxismus sice neodstraní, ale zamezí soustavnému poškozování chrupu. Výrazné utlumení svalové aktivity, přetěžování čelistních kloubů a postupné zeštíhlení obličeje dokáže navodit injekce botoxu. Cena se opět účtuje podle spotřebovaných jednotek.

Obličejový lifting botoxem a cena omlazení

Nervový jed našel uplatnění také v estetické medicíně, kde se využívá jeho schopnost paralyzovat svaly k eliminaci vrásek. Nejčastěji se vpichuje do čela, kolem očí a nad kořen nosu. Do několika dnů se dočasně vyřadí z provozu svaly a díky absenci jejich přirozeného mimického stahování vypadá pleť jako vyžehlená. Je ovšem nutné znát snesitelnou míru botoxu. Cenou za přemrštěné dávky je strnulá tvář připomínající voskovou figurínu.

Pokud vás tedy dlouhodobě zužuje některý z uvedených problémů, nyní víte, že vám může pomoci malé množství botoxu. Cena se pohybuje v řádech tisíců korun, kterou platíte zhruba v ročních intervalech. S časem ale klesá spotřebované množství materiálu a prodlužuje se jeho trvanlivost, což zákrok zlevňuje. Botox každopádně patří pouze do rukou zkušeného lékaře, tak si dejte záležet s výběrem seriózního pracoviště.

Helena Blažková