Za to, že pokožka ztrácí na vlhkosti může mnoho faktorů, včetně výživy, genetiky a vystavení povětrnostním vlivům. Tělové krémy, oleje a másla jsou na trhu odjakživa a slibují ji dodat ztracenou vláhu, podpořit regeneraci a zpomalit přirozené známky stárnutí. Je však jedno účinnější než druhé? Po kterém z nich příště sáhnout? 

Jaký je mezi nimi rozdíl?

Ten hlavní spočívá ve složení, resp. konzistenci. 

  • Tělové oleje: Používají se k uzamčení vlhkosti, zároveň pokožku zvláčňují a zklidňují. Na rozdíl od tělových mlék a krémů, jsou vysoce koncentrované.
  • Krémy: Částečně jsou na bázi vody, což umožní účinným složkám proniknout do hlubších vrstev pokožky. Jejich koncentrace je pak jedním z aspektů určující kvalitu produktu. Většinou také v sobě obsahují oleje a lze je používat na celé tělo. 
  • Balzámy/másla: Jsou hutnější než krémy a zpravidla neobsahují vodu ani alkohol. Poskytují vynikající ochranu a hloubkově vyživují pokožku, protože používají rostlinné oleje, másla z ořechů a ovoce a vosky. Jsou nejlepší pro lokální aplikaci na extrémně suchá místa (ruce, oblasti kloubů nebo paty a chodidla).

Výhody tělového oleje

1.Regulují tvorbu kožního mazu

Mnohé z nich – například avokádový, jojobový a mandlový – napodobují přirozené lipidy, které se nacházejí v naší pokožce. To může pomoci vrátit rovnováhu její vlhkostní bariéře, která je zodpovědná za produkci vlastního oleje. Jinými slovy, olej pomáhá snížit přirozenou produkci kožního mazu, protože pleť už nemusí nadměrně kompenzovat jeho nedostatek.

2.Zlepšují funkci ochranné kožní bariéry

Výzkumy ukazují, že když se tyto oleje vstřebají do pokožky, vrchní vrstvy naší kůže je považuje za své vlastní – výsledkem je reparační a hydratační účinek.

3.Oleje bývají opravdu “clean”

Většina olejů na trhu obvykle obsahuje méně pochybných složek a přísad. I tak pozorné čtení etiket není nikdy na škodu. 

Výhody tělového mléka

1.Lepší schopnost hydratace

Pokud mluvíme o hydratačních schopnostech, odborníci mají za to, že pleťové mléko má nad olejem navrch. To proto, že jsou částečně na bázi vody, lépe pronikají do pokožky a mohou ji dodávat složky, které zlepšují její schopnost udržovat vlhkost.

2.Často obsahují složky s dlouhodobě prospěšnými účinky

Typickým příkladem jsou třeba krémy s obsahem kyseliny hyaluronové a ceramidů – obě tyto látky zlepšují schopnost pokožky udržet si vláhu dlouhodobě.

3.Prodlužují životnost opálení

Vyznavači opalování i samoopalování vědí, že hydratovaná pokožka znamená delší životnost bronzového odstínů aplikace hydratačního krému po opalování je nutností!  

4.Univerzální použití

Jejich multifunkční varianty využijete nejen při péči o tělo. Aplikovat je může i na obličej, některé i do vlasů. Kvalitní kousky dokonce s přehledem zastoupí i jemný parfém.

Výhody tělového másla

1.Specialista na vyprahlou pokožku

Pokud patříte k těm, kteří mají přirozeně suchou pokožku, nebo v chladném zimním období opravdu trpí, pak tělová másla jsou tím pravým. 

2.Poskytují dlouhotrvající hydrataci

Díky svým klíčovým složkám a hustší konzistenci udržuje pokožku hydratovanou ještě dlouho po nanesení. Mají také tendenci být více mastné, takže pokud je vaše pokožka popraskaná, tělová másla ji „opraví“ lépe.

Kdo je vítězem? To záleží jen na vašich osobních preferencích a potřebách. Vlastně není na škodu mít po ruce všechny tři. Tělové mléko může fungovat jako váš každodenní hydratační krém. Některé složky, které obsahují jen oleje, mohou pak vašemu oblíbenci dodat na síle. Mnoho odborníků se přiklání právě k tomuto kompromisu – vrstvení tělového krému a oleje a používání hutného balzámu na extrémně suchá místa. To je samo o sobě nejlepší volbou pro obzvlášť chladné měsíce a pro extrémně suchou pleť.

A co vy, máte svého favorita?

Helena Blažková