Dokážete si tipnout, kolik žen je s velikosti a tvarem svého poprsí spokojeno? Poslední statistiky uvádí, že jen pouhá třetina. Každoročně se proto tisíce z rozhodnou situaci řešit pomocí plastické operace. Ať už je o augmentaci či redukci prsou, korekci jejich tvaru nebo případné asymetrie, operace vyžaduje určité plánování, investici času i peněz. A je jen samozřejmé, že si chcete být jisté výsledkem. Proto vám přinášíme několik doporučení, které vás dovedou k tomu nejlepšímu. 

Věnujte čas výběru nejlepšího možného chirurga

Skvělé výsledky vždy začínají výběrem správného chirurga. Modelaci prsou jich nabízí mnoho, ale ne všichni mají dovednosti a zkušenosti, aby vám pomohli dosáhnout požadovaného efektu. Proto buďte náročné. Začněte tím, že se budete zajímat o certifikaci daného lékaře. Dále se podívejte, zda má zkušenosti s tímto konkrétním typem zákroku. Zajímejte se o zpětnou vazbu jeho klientek, hledejte výsledky jeho práce, porovnávejte foto modelace prsou před a po. V neposlední řadě by vám měl chirurg sednout i po lidské stránce. To zaručeně odhalíte během konzultace. 

Připravte se na osobní setkání

Kromě toho, že vám konzultace umožní poznat vašeho chirurga, dozvíte se, co můžete očekávat před zákrokem, během něj i po něm. 

  • Chirurg zhodnotí vaši vhodnost pro modelaci prsou. 
  • Vysvětlí vám celý proces. 
  • Nabídne vám prostor pro všechny případné dotazy (popřemýšlejte o nich dopředu). 
  • Společně vyberete typ, velikost a umístění implantátu. 
  • Pomůže vám stanovit realistická očekávání ohledně výsledků, třeba i s pomocí 3D animace. 
  • Proberete spolu otázku eventuální výměny implantátů atd. 

Správný výběr velikosti implantátů

Neexistuje žádné pravidlo, které by říkalo, že si musíte zvětšit prsa o dvě až tři velikosti. Stejně tak jako neplatí „největší = nejlepší“. Při výběru velikosti implantátu je třeba zohlednit celkové proporce vašeho těla, ale i váš životní styl. Právě v tomto směru jsou zkušenosti a estetické cítění lékaře nesmírně důležité.

Buďte si jisty důvody, proč operaci postupujete

Těch může být celá řada a jsou čistě osobní – od nízkého sebevědomí, dlouholetého přání, až po zdravotní důvody. Hlavní je, abyste vždy v centru těchto motivů stály vy. Zákrok byste měly podstoupit pro sebe a své vlastní štěstí. Ne proto, abyste udělaly radost někomu jinému.

Buďte ke svému lékaři maximálně otevřené

Během konzultace byste mu měly sdělit všechny potřebné informace. Pokud máte nějaké zdravotní nebo jiné problémy, raději se o nich zmiňte. Je totiž možné, že je musí zohlednit. Některé léky a zdravotní problémy mohou vést ke zbytečným komplikacím. A v konečném důsledku také ovlivnit finální výsledek. 

Během rekonvalescence buďte trpělivé

Během prvních dvou týdnů po operaci byste se měly snažit být co nejvíce v klidu. I poté se budete moci ke svým obvyklým činnostem vracet jen velmi pozvolna, obzvlášť pak ke sportu. Může být frustrující, že se musíte tak dlouho šetřit, když jste obvykle zaneprázdněné. Výsledky ale budou stát za to, pokud tělu dopřejete dostatek času na zotavení. 

  • Následujte pokyny chirurga, ty by pro vás měly být absolutní prioritou. 
  • Nevynechávejte kontroly. 
  • V případě dotazů či obav neváhejte kontaktovat lékaře. 
  • Dodržujte pitný režim a dopřávejte si kvalitní stravu. Tak bude rekonvalescence mnohem snazší a rychlejší. 
  • Vyhýbejte se podprsenkám s kosticí po dobu nejméně jednoho roku.

Budete-li mít na paměti tato doporučení  a dodržovat pokyny chirurga k přípravě a následné péči, není důvod, proč byste nemohla dosáhnout výsledků, v něž doufáte.

Na co se při výběru kliniky, resp. chirurga díváte nejvíce? Co vše ovlivňuje vaší volbu?

Helena Blažková