Dovolená v zahraničí je dnes samozřejmou záležitostí a ani jedinci či rodiny, které nejsou zaměřené vysloveně cestovatelsky, si ji čas od času dopřejí. Je jedno, zda je destinace tradiční či exotická, s obligátním mořem či bez něj; jedno bude jisté: nejrychlejší, nejpohodlnější, v podstatě levný a navíc relativně bezpečný způsob, jak se dostat někam na vzdálenost stovek či tisíců kilometrů, je letecká doprava.  

Na začátku letu se však znovu a znovu objevuje stejný problém: člověk by chtěl pohodlně dojet na letiště autem, ale vysoké poplatky za parkování často odrazují. Na parkovištích mnoha provozovatelů letišť v České republice nyní zaplatíte klidně i tisíce za týden pro jeden osobní automobil. Jistěže auto jako poloviční člen rodiny a užitečný pomocník si nějakou laskavost zaslouží, ale není to trochu moc za pár metrů čtverečních pro plechovou krabici? Vždyť jen  stojí, nedělá hluk a nevypouští zplodin;, zkrátka nikomu nepřekáží.

Ušetřit alespoň za parkování

Existují nějaké levné parkování u letiště Praha? Lze použít nějaké triky, jak se vyhnout vysokým nákladům nebo je zmírnit? Jak se říká: kdo hledá,  najde. Naději na úspěch budete mít, pokud se budete řídit následujícími tipy: 

  • Neparkujte přímo u terminálu! Krátké vzdálenosti na letiště jsou pohodlné, ale také drahé! Nejlepší je zaparkovat dále nebo využít kyvadlové parkoviště mimo areál letiště. Na přestup k terminálu si sice musíte naplánovat více času, ale při parkování dále ušetříte nemalé peníze.
  • Rezervujte předem; včasná rezervace se určitě vyplatí!Často totiž můžete získat slevu. Nejlepší je zabookovat si parkovací místo už při rezervaci letu. Zejména při delších několikatýdenních cestách v letní sezóně doporučuje postarat se o parkovací místo včas.
  • Rozhlédněte se pozorně po internetu; tam se dá zjistit o možnostech parkování skutečně hodně. Jednak z toho, co je explicitně uvedeno, jednak z toho, co je obsaženo mezi řádky. 
  • Nezapomínejte na to, že parkovací plochy přímo v areálu letiště jsou bezkonkurenční, a proto nejdražší. Omezenost jejich kapacity ovšem nahrává poskytovatelům v bezprostřední i vzdálenější blízkosti, kteří už si konkurují a ve zdravém slova smyslu se o zákazníka přetahují. 
  • Srovnávejte ceny! Ceny za parkování na letišti se mohou lišit v závislosti na době cesty a poskytovateli. Informujte se proto pomocí srovnávače o cenách u více poskytovatelů. Tímto způsobem máte zaručeno, že získáte nejlevnější sazbu. 

Alternativní znamená riskantní

Pokud vám nevadí delší pochod na letiště, můžete zaparkovat i v nejbližších obytných čtvrtích. Musíte si ale uvědomit, že pokud zaparkujete auto v obytné zóně, hrozí nebezpečí odcizení, poškození nebo dokonce odtažení auta. Podmínky parkování v rezidenčních oblastech se mohou denně měnit v důsledku nečekaných událostí nebo stavebních prací. A každá rozumná čtvrť chce přítomnost cizích elementů využívajících jejich území zpoplatnit, takže hledáním vhodného místa ztratíte dost času a úspěch není zaručen ani náhodou. 

A co trochu zlomyslnosti?

Komu není žádná cena dost nízká, může se na letiště dopravit autobusem nebo vlakem. Ušetří za benzín a parkování a nebude muset řídit. Místo toho bude řešit tíhu zavazadel, jízdné, zpoždění, přeplněnost dopravních prostředků a nevyhovující jízdní řád (v noci nejezdí ani metro). Úplně nejlevnější varianta je zůstat doma na zahradě u bazénu. Tuzemská dovolená vyjde rodinu totiž také docela draho, a to včetně parkovacích poplatků. Parkovací hodiny jsou totiž na každém rohu a volném plácku, ale možnost slev, rezervací nebo služeb personálu k nim ještě nepronikly. 

Máte pochopení pro parkovací poplatky?

Helena Blažková