Nikdo nemůže pochybovat o tom, že nos je dominantou obličeje. Takovéto postavení vyplývá z jeho polohy a samozřejmě z jeho velikosti. Z těchto důvodů jsou na něj ve společnosti posedlé vzhledem kladeny zvláštní nároky. Přemýšleli jste někdy o tom, jaká by měla být podoba ideálního nosu? A existuje něco univerzálního pro obě pohlaví? 

Zastánci genderové neutrality budou asi zklamáni, ale odpověď na poslední otázku zní – ne. V případě muže má být nos to, čeho si u něj všimneme jako první. Má být velký a zajímavě tvarovaný. Muži s takovým nosem známí ve veřejném prostoru se často stávají přitažlivými idoly, jako třeba Jean Paul Belmondo nebo Gérard Depardieu, a vůbec nevadí, že slovo symetrie jim nic neříká. Oproti tomu ženský nos na sebe nemusí takto výrazně upozorňovat. Stačí když je drobný, roztomilý a dobře doplňuje ostatní ženské půvaby. Zajímavější nos dodává ženě na charismatu, ale dlužno přiznat, že ne každá ho “umí nosit”

Profil v hlavní roli 

Není divu, že plastické úpravy nosu neboli rhinoplastiky jdou na klinikách plastické chirurgie na dračku. A kdyby si lidé uvědomili, že v zrcadle znají jen svůj enface a začali by pořádně zkoumat svůj profil, rhinoplastika v Praze i rhinoplastika na klinikách v dalších městech by měly ještě větší žně. Nos má totiž tu vlastnost, že z každého úhlu vypadá úplně jinak. A ne vždy je to úplně lichotivé. Nos je navíc tou částí těla, která je citlivá a často utrpí. Všechno je však řešitelné. Existují specialisté ho  po úrazu spraví či napraví dýchací potíže, popřípadě vrozenou vadu. Mezi úpravy, jež chirurg provádí pomocí rhinoplastiky, patří:

  • změna velikosti (zvětšování i zmenšování)
  • změna úhlu, pod kterým nos z obličeje vyčnívá
  • přetváření konečku
  • narovnání mostu
  • zúžení nosních dírek

Jestliže se jedná o  nespokojenost s tím, jak vypadá,  musí se vyčkat, dokud nosní kost zcela nevyroste. U dívek se jedná asi o  15 let, ale kliniky vzhledem k povinnosti vyžadovat souhlas pacienta preferují dívky zletilé, tedy osmnáctileté. Chlapci dokonce ještě v tomto věku mohou stále růst, takže tam se čeká až zhruba do dvaceti.

Opravdová práce s chrupavkami a kostmi

Plastiku nosu lze obecně provádět v nemocnici nebo v ambulantním chirurgickém zařízení. A konkrétně pak existují specializované kliniky estetické medicíny či plastické chirurgie. Velmi důležité pak bude to, o jak zásadní úpravu se jedná a zda lékař použije lokální nebo celkovou anestezii. Jestliže se jedná  o jednoduchý zákrok, pak půjde lokální anestezii, která znecitliví váš obličej. Mohou vás znecitlivět i pomocí léků dodaných  prostřednictvím infuzní linky;  sice budete zcela mimo ale stále vzhůru.

Jakmile jste připraveni ,specialista  povede řezy mezi vašimi nosními dírkami nebo uvnitř nich. Oddělí  kůži od chrupavky nebo kosti a začne je poté příslušně upravovat. Pokud váš nový nos potřebuje malé množství další chrupavky, může vám ji lékař dodat z ucha nebo z hlubokého vnitřku nosu. Jestliže je potřeb chrupavky nebo kosti více, využije implantát nebo kostní štěp.. Procedura obvykle trvá jednu až dvě hodiny. V případě složitějšího zákroku  může samozřejmě trvat déle.

Varianta hyaluronová

Operace nosu není ale vždy krvavá bitva. Někdy si vystačí plastický chirurg jen s jakousi nepravou fake-operací, při níž vyplní příslušná místa  na nose nějakým kosmetickým materiálem, nejčastěji kyselinou hyaluronovou. Tak se řeší nedostatečná velikost nebo výrazná asymetrie. Na každý pád nos je vedle ucha snad tvarově nejpozoruhodnější viditelnou částí těla, aniž by k tomu byl nějaký fyziologický důvod. Má tedy zřejmě zvyšovat přitažlivost a je dobře, že se chirurgicky dá zařídit, aby to opravdu dělal. A kde se provádí kvalitní rhinoplastika? Praha je v tomto ohledu nejznámější.

Zvyšuje podle vás velký nos u muže jeho sexappeal?  Ruší vás při komunikaci s člověkem jeho příliš velký nebo nevzhledný nos? 

Helena Blažková