Permanentní make-up umožňuje dlouhodobé zvýraznění různých částí obličeje, jako jsou obočí, rty nebo oční linky. I když může být permanentní make-up pro mnohé ženy a muže skvělým řešením pro úsporu času a vylepšení vzhledu, může se stát i závazkem, který uživatelé později litují. Protože trendy a vkusy se mohou změnit, může vzniknout potřeba permanentní make-up odstranit. V tomto článku se podíváme na různé metody odstranění permanentního make-upu, včetně laserového odstranění, kyseliny glykolové a chloridu sodného, a porovnáme jejich výhody a nevýhody.

Laserové odstranění permanentního make-upu

Jak to funguje

Laserové odstranění permanentního make-upu je jednou z nejběžnějších metod, která využívá princip selektivní fototermolýzy. V tomto procesu laserový paprsek je cílen na pigment v permanentním make-upu, což způsobuje jeho rozpadání na menší částice. Tělo poté postupně metabolizuje tyto částice, což vede ke ztrátě pigmentace.

Výhody

  • Přesnost a cílení: Laserová technologie umožňuje lékaři přesně zaměřit odstranění pigmentu bez poškození okolní tkáně.
  • Méně invazivní než jiné metody: V porovnání s chirurgickými zákroky je laserové odstranění mnohem méně invazivní a vyžaduje kratší dobu zotavení.
  • Méně bolestivé než jiné techniky: I když může zákrok v některých případech způsobit mírnou bolest nebo nepohodlí, je obvykle mnohem méně bolestivý než některé jiné metody.

Nevýhody

  • Je třeba více opakování pro úplné odstranění: Laserové odstranění permanentního make-upu obvykle vyžaduje několik sezení, aby dosáhlo požadovaného výsledku.
  • Možné riziko nežádoucích účinků: I když jsou komplikace vzácné, mohou zahrnovat změnu pigmentace kůže, zarudnutí nebo otoky.
  • Cena: Cena laserového odstranění permanentního make-upu může být vyšší než u některých jiných metod.

Kyselina glykolová

Jak to funguje

Kyselina glykolová je další možností pro odstranění permanentního make-upu. Tato metoda zahrnuje aplikaci kyseliny glykolové na pigmentovanou oblast, což způsobí postupné slupování vrchní vrstvy pokožky, kde se pigment nachází. Kyselina glykolová se často používá například na odstranění pigmentových skvrn – i když existují i přírodní alternativy k tomuto účelu.

Výhody

  • Méně invazivní než laserové odstranění: Kyselina glykolová je méně invazivní a obvykle vyžaduje kratší dobu zotavení než laserové odstranění.
  • Často nižší cena: Cena kyseliny glykolové může být nižší než cena laserového odstranění.

Nevýhody

  • Vyžaduje opakování: Pro úplné odstranění permanentního make-upu může být potřeba několik relací.
  • Proces může být bolestivý: Aplikace kyseliny glykolové může být nepříjemná a způsobit mírnou bolest nebo pálení.
  • Riziko nežádoucích účinků: Mohou zahrnovat zarudnutí, otoky a riziko infekce.

Solný (fyziologický) roztok

Jak to funguje

Metoda odstranění permanentního make-upu pomocí chloridu sodného zahrnuje aplikaci sterilního fyziologického roztoku (solného roztoku) do pigmentované oblasti. Roztok rozpouští pigment, což umožňuje jeho odstranění.

Výhody

  • Méně invazivní: Metoda solného roztoku je méně invazivní než některé jiné metody a představuje velmi šetrnou metodu odstranění permanentního make-upu.
  • Menší riziko nežádoucích účinků: V porovnání s některými jinými metodami může mít solný roztok menší riziko nežádoucích účinků.

Nevýhody

  • Vyžaduje více opakování pro úplné odstranění: Stejně jako u ostatních metod může být potřeba několik opakování pro úplné odstranění permanentního make-upu, a to pravděpodobně nejvíce ve srovnání s ostatními metodami.
  • Proces může být bolestivý: Injekce fyziologického roztoku může být nepříjemná a způsobit mírnou bolest.
  • Cena: Cena odstranění permanentního make-upu pomocí chloridu sodného může být vyšší než u kyseliny glykolové, ale nižší než u laserového odstranění.

Porovnání metod

Každá z těchto metod odstranění permanentního make-upu má své výhody a nevýhody. Rozhodujícím faktorem pro výběr správné metody je zpravidla individuální situace a preference klienta. Pokud je priorita rychlost, může být laserové odstranění vhodnou volbou. Ti, kdo preferují méně invazivní metody, mohou sáhnout po kyselině glykolové nebo fyziologickém roztoku.

Helena Blažková