Chcete si zajistit pronájem bytu v Brně? Uvažujete o tom, jak velký by měl být nebo v jaké lokalitě by se měl ideálně nacházet? Počítáte, co si asi tak můžete dovolit? Dobrá, ale už dost přemýšlení! Ve vlastním zájmu byste měli co nejrychleji přejít od úvah k činům! Tedy v případě, že si chcete alespoň na nějakou dobu zajistit přijatelnější nájemné. Činže, které se loni po krátké stagnaci opět pohnuly směrem vzhůru, se totiž v roce 2022 rozhodně nezastaví. Zdražování může být dokonce velmi citelné. Ekonoma, makléře či realitního analytika, který by předpovídal něco jiného, byste dnes mezi odborníky na trh s nemovitostmi hledali jen těžko. Všichni svorně tvrdí více méně totéž. Důvody pro růst nájemného tu jsou, pozvolna sílí a navíc jen tak nezmizí. Potřebujete v Brně sehnat střechu nad hlavou? Na nic nečekejte!

Poptávka po pronájmech bytů v Brně poroste

Brno je nejen druhým největším městem České republiky, ale především mimořádně atraktivním centrem celé jižní Moravy. Není divu, že láká stále větší počet našich spoluobčanů a také cizinců. Desítky tisíc jich sem přijíždějí pracovat nebo studovat a mnozí by se zde rádi usadili natrvalo. Některým se to podaří, jiným nikoliv. Faktem je, že ve městě má trvalý pobyt už více než 380 tisíc lidí a ve všední dny se jich zde pohybuje dokonce téměř půl milionu. Rozdíl je dán zejména množstvím návštěvníků a rovněž těch, co přijíždějí pouze za prací, ale bydlí přitom jinde. Tento nápor má pochopitelně vliv na růst cen nemovitostí, který v posledních letech nabral doslova zběsilé tempo. Vlastní byt si tu může pořídit už jen málokdo. Také proto stoupá poptávka po pronájmech, které jsou pro řadu lidí, snad vyjma studentů, jakýmsi náhradním řešením. A jelikož zdražování nemovitostí není dle nejnovějších predikcí u konce, zájem o nájemní byty poroste i nadále.

Meziroční růst činží v Brně (Q4/2020 – Q4/2021)

1+1 2+kk 2+1 3+kk 3+1 4+1
+400 Kč +950 Kč +900 Kč +1 000 Kč +1 100 Kč +2 400 Kč

 

Činže stagnovaly jen pár měsíců

Nájemné v Brně se poměrně citelným způsobem liší v závislosti na konkrétní lokalitě. Za 2+kk v centru dáte téměř 16 tisíc Kč, zatímco stejný byt třeba na Vinohradech můžete mít klidně o 4 tisíce levněji. Nicméně průměrná hodnota nájemného je druhá nejvyšší v republice a nepochybujte o tom, že v dohledné době ještě stoupne. V časech covidové pandemie, které se snad už chýlí ke konci, sice činže stagnovaly, případně mírně klesly. Jinak jsme se ale s jejich citelným růstem potýkali napříč republikou nepřetržitě od roku 2007 až do nástupu Covidu-19. Je bohužel zřejmé, že se k tomuto zdražování nyní pozvolna vracíme. A zdá se, že mírný růst nájmů z druhé poloviny loňského roku byl pouze “zahřívacím kolem”. Důvodem je již zmíněný vzestup poptávky zapříčiněný extrémními cenami nemovitostí. Dát sto tisíc za metr čtvereční brněnského bytu si každý jednoduše dovolit nemůže. A tak často nezbývá než hledat pronájem.

 

Průměrné ceny bytů a nájmů ve vybraných krajích (12/2021)

Kraj Prodejní cena 1m2 (Kč) Nájemné za 1m2 (Kč)
Praha 113 800 282
Jihomoravský 83 905 255
Středočeský 72 250 216
Královéhradecký 59 345 200
Olomoucký 55 100 191

Dražší byty přinesou vyšší nájemné

Právě neustálé a navíc enormní zdražování rezidenčních nemovitostí je bezprostřední příčinou rostoucího zájmu o nájemní bydlení, potažmo pak vyšších činží. Čím více lidí nedosáhne na vlastní střechu nad hlavou, tím více se jich bude rozhlížet na trhu s pronájmy. Co to udělá s činžemi? Nemusíte být zrovna nositel Nobelovy ceny za ekonomii, aby vám došlo, že také porostou. Řada odborníků se shoduje na tom, že v Brně by se hladina nájemného mohla jen letos zvednout více než o 10 %. Potřebujete bydlet? Pak byste neměli dlouho váhat. Tím, že podepíšete smlouvu co nejdříve, můžete ušetřit tisíce. Možná se zeptáte, do jaké míry jsou předpovědi o dalším zdražování věrohodné. Odpověď je jednoznačná. Jsou! Chcete vědět proč?

 

Na vině jsou investice a pomalá výstavba

Činže zkrátka porostou. Věřte tomu. Vzhůru je bude tlačit stoupající poptávka. Vlastnické bydlení bude totiž i nadále zdražovat, takže pronájem se stane pro mnoho lidí jedinou volbou. Ceny nemovitostí u nás přitom stoupají především ze dvou důvodů. První příčinou neustálého zdražování bytů je pomalá výstavba, s níž se potýkáme celou generaci a která nás bude provázet i v nejbližších letech. Přinejmenším do doby, než se podaří uvést do praxe novelu stavebního zákona, kterou minulý rok schválil parlament. To však vzhledem k celé řadě připomínek a avizovaných změn hned tak brzy nebude. A příčina druhá? Tou se zdá být téměř neukojitelný apetit investorů, kteří nakupují domy a byty ve velkém a to mnohdy bez ohledu na cenu. Dokud neochladne alespoň tento ryze investiční typ poptávky a dokud se svižnějším tempem nerozběhne tolik potřebná výstavba, s levnějším bydlením počítat nelze. Drahé byty a rostoucí nájmy. To je naše nejbližší budoucnost.

Helena Blažková